STRIPJOURNALISTIEK.nl

Over mij

Over Joost Pollmann en over Comedium

Comedium is door mij in 1999 opgericht voor het organiseren en financieren van projecten rond strips en kunst, zoals tentoonstellingen, lezingen, forums, festivals. Sinds 2005 publiceer ik regelmatig over de laatste ontwikkelingen binnen de stripjournalistiek. portret door Olle Berg

Curriculum vitae
Geboren in Haarlem, 1957. Opgeleid als vertaler en als journalist.

Festival
Creatief directeur van en subsidiewerver voor de Stripdagen Haarlem 1994, 1996, 1998, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012 en 2014. Dit is het grootste stripfestival van Noord-Europa, met ruim 40 programma-locaties, exposities rond het werk van baanbrekende tekenaars uit alle werelddelen, samenwerkingen met maatschappelijke organisaties (Unicef, ANWB, Forum, NIOD etc.), lezingen, films, concerten en beurzen, en ruime publiciteit in de landelijke media. Zie stripdagenhaarlem.nl (ook archief).

Tentoonstellingen
Organisator van talrijke tentoonstellingen: voor De Warande in Turnhout (‘Van Bulletje tot Wentelteefje’, 1999), TENT/CBK in Rotterdam (‘Tante Leny Exposeert Weer’, 2000), Theaterfestival in Amsterdam (‘Papieren drama’s’, 2000), De Buren in Brussel (‘Sarjakuva – Finse strips’, 2006), NCDO/Afrika Museum in Berg en Dal (‘Picha’, ook te zien in Nigeria, Brazilië en Spanje, 2008/2009). Voor kunstenaarsinitiatief Nieuwe Vide in Haarlem heb ik meerdere tentoonstellingen gemaakt, waaronder drie edities van ‘Lopend Beeld’ (over animaties en beeldende kunst, 2001, 2003, 2005). In 2003 heb ik het Nederlands Stripmuseum in Groningen ingericht. Vanaf 2007 was mijn tentoonstelling ‘Het Margriet winterboek! Een halve eeuw spelletjes, verhalen en tekeningen’ te zien in het Scryption te Tilburg, het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn en het Drukkerij Museum in Meppel. In mei 2010 was ik ten behoeve van Nederland Themaland actief op FICOMIC in Barcelona, het grootste Spaanse stripfestival, met de tentoonstelling Las Chicas del Poldèr in RAS Gallery. In 2010: ‘More weird, more good: strips uit 22 Oosteuropese landen’, tentoonstelling en bijbehorende database easterneuropeancomics.com. In 2012: ‘Chouf! Qra!’, tentoonstelling, boek en lezing over de strip- en cartooncultuur van de Arabische wereld. In het najaar 2012 was de tentoonstelling ook te zien in het Persmuseum te Amsterdam.

Lezingen
Ik heb lezingen gegeven op SPX in Washington (‘Shaping Sounds/Klanken Tonen’, 1999), op Boomfest in Sint Petersburg (‘Geschiedenis Nederlandse strip’, 2008), op Vers voor de Pers in Amsterdam (‘Waarom literaire boekhandels strips moeten verkopen’, 2007), op de Stripdagen Haarlem (‘Landschappen in de strip: van decor tot mindmap’, 2006), op ‘De Vijf van Nijgh’ in Zeist (‘Strips in de klas’, 2006) en in de Permeke Bibliotheek in Antwerpen (‘Scenario’s schrijven voor de grafische roman’, 2008). In 2009 verzorgde ik aan de Rijksuniversiteit Groningen twee workshops voor docenten over strips in de klas. In februari 2009 gaf ik een lezing over ‘Persepolis’ aan de Volksuniversiteit Breda. In oktober van dat jaar sprak ik op het eerste Beeldfestival in Rotterdam. In februari 2010 gaf ik een lezing in Musée de Quai Branly in Parijs over de Afrikaanse strip. In april van dat jaar hield ik in Teylers Museum in Haarlem een presentatie over de stripculturen van Oost-Europa. Najaar 2011: lezing in Museum Bronbeek over historische strips, en lezing ‘Denkbeelden’ bij Nijhoff & Lee en Bijzondere Collecties in Amsterdam. Diverse lezingen op kunstacademies in Zwolle (Artez), Breda en Den Bosch (beide St. Joost), Hilversum (HKU). In juni 2012 lezing over Arabische beeldcultuur in Stadsbibliotheek Haarlem.
Sinds de zomer van 2012 sta ik ingeschreven bij de Speaker’s Academy.

Op 15 december 2012 gaf ik in Auschwitz (Polen) een lezing over genocide in strips n.a.v. de Poolse vertaling van ‘De Zoektocht’ van de Anne Frank Stichting en Eric Heuvel. Op 18 januari 2013 gaf ik in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht een lezing over ‘The Globalization of Insult’ in het kader van de conferentie ‘Satire Across Borders’. Op 12 maart 2013 de lezing ‘Hebben Arabieren apps’ in Pakhuis de Zwijger voor BNO Spellbound. Op 28 mei 2013 gaf ik aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste in Stuttgart een lezing over ’Comics & Journalism – Witnessing the world with pen & paper’. Op 27 juni in de Nieuwe Vide te Haarlem gaf ik een beeldlezing over rolstoelen in de strip voor Stichting Teken Mijn Verhaal.

Artikelen & Vertalingen
Ik heb artikelen gepubliceerd in kranten en tijdschriften: Tirade, De Gids, Vooys, Zingende Zaag, Items, Credits, Metropolis M, Zone 5300, IJOCA, Onze Taal, Gay Krant, Filmkrant, Trouw, Playboy, Libelle, Choice, Vrij Nederland, Haarlems Dagblad, Onze Taal, VillaMedia. Sinds oktober 1998 ben ik vaste recensent voor de caternen Kunst & Literatuur van De Volkskrant.
Voor het Nederlands Letterenfonds schrijf ik regelmatig brochureteksten over bekende stripmakers. 

Over het logo
logo Peter PontiacHet mannetje met de kroontjespen linksboven op de homepage is getekend door Peter Pontiac toen hij nog Peter Pollmann heette. In de jaren zestig begon mijn vader een eigen bedrijf dat hij Omnium Press noemde, en Peter mocht hiervoor het beeldmerk tekenen. Je kunt zeggen dat het rijke oeuvre van mijn broer met dit portretje van mijn vader is begonnen!

Comedium: JoostPollmann.nl