STRIPJOURNALISTIEK.nl

BINNENLANDS

In Nederland is de getekende journalistiek nog niet zo groot als in Amerika en Frankrijk, maar ook hier kom je steeds vaker voorbeelden tegen van reportage-strips.
 
Onder de bezielende leiding van toenmalig hoofdredacteur Ward Wijndelts plaatste NRC.next van juli 2006 tot augustus 2008 een reeks Stripreportages. Tekenaars die hieraan deelnamen waren onder meer Barbara Stok, Gerrie Hondius, Maaike Hartjes, Paul Steenhuis, Michiel van de Pol en Floor de Goede. Zij hielden zich bezig met de Gay Pride, de Amsterdam Fashion Week, Doe Maar de Popmusical en tal van andere (luchtige) onderwerpen. Waarom, NRC.next van nu, zou deze reeks niet hervat kunnen worden met Stripreportages die de actualiteit volgen, al dan niet tongue-in-cheek?

Sluikreclame

Nou ja, 'sluik'...
Met dit stripje maakte Floor de Goede eind maart in het Parool schaamteloos reclame voor het stripjournalistieke werk van de Canadese tekenaar Guy Delisle. Terecht, natuurlijk.

Stripjournalist in actie

Jules Calis in Afganistan

De Brabantse tekenaar Jules Calis werkt aan een cyclus van 20 strips over het leven van Nederlandse soldaten in Afghanistan, gebaseerd op eigen interviews. Calis is zelf tien dagen naar Kabul geweest en heeft zijn beeldverslagen gebundeld in een eigen beheer-uitgave (gebonden in camouflage-uniform-stof) die tot maart is te zien in Museum Meermanno. In bijgaande illustratie heeft hij zichzelf als interviewer aan het verslag toegevoegd.

Momenteel werkt Calis aan een reportage over het wel en wee van de uitkeringsgerechtigden in zijn woonplaats Dongen. Tijdens de Stripdagen Haarlem zal hij een deel van zijn Afghanistan-reportages exposeren in 37PK aldaar, eind dit jaar toont hij nieuw werk in het Amsterdamse Persmuseum. Meer informatie vind je op http://afghanistanstrip.blogspot.nl. Hij is op zoek naar een uitgever om al zijn oorlogstrips te kunnen bundelen.
Tijdens de Stripdagen Haarlem zal hij een deel van zijn reportages exposeren in 37PK aldaar.  
 

Vraaggesprek volgens Floor

Interviews gevisualiseerd
<img alt=Voor het magazine PS van het Parool heeft illustratrice Floor Rieder enige tijd de interviews van Winfried Baijens omgewerkt tot zoekplaatjes die tekst en beeld op een dynamische manier samenvoegen tot een aantrekkelijk ogende pagina. Meer voorbeelden van deze werkwijze vind je op www.illustrationdaily.com. Of het zinvol is om elk vraaggesprek in deze experimentele vorm te gieten kun je je afvragen, hier is vooral van belang dat PS het heeft aangedurfd om te kiezen voor een nieuwe aanpak die niet bestaat uit lappen broodtekst, verluchtigd met wat portretten en streamers. Bovendien eist Floor van de lezer dat hij/zij de pagina om- en omdraait ten einde het hele interview te kunnen lezen.

The Cartoon Movement

Beste internet-platform voor getekende journalistiek

Een mooie verzameling actuele reportages van tekenaars uit verschillende landen is te vinden op de website van The Cartoon Movement, die vanuit Nederland wordt gecoördineerd door cartoonist Tjeerd Royaards. Deze site afficheert zichzelf als "The Internet's #1 publishing platform for high quality political cartoons and comics journalism" en bevat behalve de genoemde reportages ook politieke cartoons en projecten zoals No Laughing Matter, een wereldkaart waarop voorbeelden van censuur op cartoons worden bijgehouden.

Illustratie: openingspagina van een interactieve reportage van de Keniaanse tekenaar Victor Ndula over de voedselveiligheid in zijn geboorteland. Gesponsord door het African Media Initiative (AMI).

www.cartoonmovement.com

Eva is thuis!

Jarenlang woonde en werkte Eva Hilhorst in Brussel, waar zij samen met Wauter Mannaert stripreportages tekende. Nu woont zij in de Amsterdamse wijk IJburg en maakte daarover een getekend verslag, met name over het stadstrand Blijburg. Eva tekent onder meer voor dagblad Trouw. Stadsstrand Blijburg